+36 30 419-6794 info@pethermglass.hu

Energiatakarékosság hőszigetelő üveggel

Mai korunk legnagyobb kérdése az energiatakarékosság!
Egy lakás fűtési igényét, vagy más néven a fűtési költségét a lakás hőigénye szabja meg. A hőigény a szigeteléssel függ össze. Lehetőség az alábbiak szerint a hőigénycsökkentés, azaz a hőszigetelés mértékének a növelése.

A legrosszabb minőségű ablaküvegnek a legjobb minőségűre cserélése a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1 m² ablaküveg felületen 1 Kelvin fok hőmérséklet különbség esetén 2,4 W hőteljesítményű megtakarítást érünk el.

Példaként a téli hónapokban kialakult 20 Celsius fokos hőmérséklet esetén, egy kisméretű, átlagos 1,25 m² méretű ablakon már 2,4*1,25*20 = 60 W teljesítményű hőveszteség megtakarítás érhető el. Ez azt jelenti, mintha folyamatosan egy régi típusú 60 W-os izzólámpát ezentúl sohasem működtetnénk. Természetesen lakásonként nem 1,25 m² üveg felület van, hanem ennél sokkal több átlagban 10 m², azaz a hőteljesítmény megtakarításunk elérheti a 480 W-ot, azaz képletesen 8 db 60 W-os izzólámpát kapcsoltunk ki a lakásban egyszer és mindenkorra.

Hosszú idő alatt ezt az energiát, azaz a fűtési költséget úgy lehet megtakarítani, hogy a 4-16-4 típusú ablaküvegünket 4Lowe-12Kr-4Fl-12Kr-4Lowe típusú hőszigetelő üvegre cseréljük.

A megtérülését az átalakításnak nem érdemes számolni, mert minél később követjük el, annál kevesebb energiát, és fűtési költséget takarítunk meg hosszú idő távlatában.